sâmbătă, 21 ianuarie 2012

StelareMircea Draganescu
 Cuvintele
 
 
Cuvintele care mai devoră
acestă oră și Agoră
și toți acești cai nepereche
răsadul ierbii stând de veghe
hai s-aruncăm un fruct oprit
în cerul gurii înăcrit
și gustul timpului pe dinți
ca să ieșim frumoși din minți
cuvintele când mai devoră
această oră și Agoră....
 
 
 
 
 
Superb! Un madrigal! Si nu ma refer la "forma fixa" de poezie ci la corul de metafore si imagini ce formeaza un halou in jurul imaginatiei, o imaginatie ce nu trebuie sa caute flori de colt pe a saptea planeta a stelei polare ci aici si acum!"Cuvintele" sunt in jurul nostru asa cum este imaginea de pe blogul Karinei, fac parte din noi desi nu le putem vedea sau masura, o ciudata concatenare intre ganditori si empirici... 
"acestă oră și Agoră" inseamna, cum spuneam, timpul si spatiul acesta! Prezentul, in ciuda termenului antic, sau tocmai de aceea!
Poezia continua in chei pe portativul sufletului, in care fiecare poate descifra muzica stelelor de pe bolta proprie!Finalul imi apartine! Asadar - critica ratiunii pure! Glumesc, stiu ca e mai usor sa critici decat sa cladesti!Domnule Draganescu, pentru mine este o superba poezie, e un fulger globular ce lasa loc unor jerbe de despletiri multicolore. Totusi va propun doua alte forme ale primului vers, ambele propuneri avand acelasi scop: sa pastreze "intregul" melodiei:


Cuvintele  care devoră
acestă oră și Agoră
 
 
sau
Cuvinte care mai devoră
acestă oră și Agoră
 
 

Ramane ritmul, ramane madrigalul, dar sensurile difera, si chiar mult. Eu prefer varianta a doua, o consonanta a Agorei!
Dragi vizitatori, daca existati, aveti aici si linkul catre "izvorul" acestui madrigal, madrigal insotit si de o supera metafora-imagine si o melodie pe masura!
Un week-end minunat incepe sub auspiciile acestui izvor!


3 comentarii:

 1. e un singur i...si nu am modificat nimic. nu stiu cum vezi tu doi de i

  RăspundețiȘtergere
 2. http://ro.wikipedia.org/wiki/Mircea_Dr%C4%83g%C4%83nescu

  nu-mi pot permite sa schimb la un poet ceva..

  RăspundețiȘtergere
 3. Pentru mine, mai mult decit ermetic! Poate nu am nivelul necesar de intelgere. Care este mesajul? Care este intelesul?
  Eu sint mic, nu stiu nimic ..... In pod ...... oaia!
  "Gustul timpului pe dinti" ma duce cu gindul numai la stomatologie;
  bn_

  RăspundețiȘtergere