duminică, 4 mai 2025

Furnica fermier

 Am un colțișor de grădină, câțiva metri pătrați. Cultiv în ea de toate, legume, flori, viță de vie, pomi fructiferi, căpșuni, muri.
Una din marile probleme ale grădinăritului sunt insectele, cu accent pe afide. Sunt ca tătarii, dau buzna!
Am remarcat legătura strânsă dentre afide și... furnici! Nu există plantă infectată cu afide care să nu fie "vizitată" de furnici, de multe furnici! Afidele secretă un "suc" dulce, furnicile se hrănesc cu aces suc - asta este explicația!
Anul trecut vorbeam cu vecinul de grădină despre cum am putea să scăpăm de aceste afide fără să folosim "chimicale"!
- Am impresia că răspândirea afidelor este opera furnicilor, am zis eu, sunt frunze fără afide, dar cu furnici! Dacă mă uit foarte atent, văd ouăle afidelor. Cred că furnicile le răspândesc!

 Anul acesta a venit un coleg și mi-a altoit vișinul. A fost o vreme capricioasă, a fost foarte cald, apoi a fost ger zece zile la rând, altoii nu au avut o soartă bună, dar doi au continuat să vegeteze! Și de aici începe "descoperirea științifică"! 
De ce lăstarii de vișin sunt plini de afide negre și frunzulițele altoiului nu??? Că tot fragede sunt! Și m-am gândit că banda izolatoare formează o barieră!
Am făcut un experiment simplu, am înfășurat bandă de plastic pe trunchiul părului, un adevărat "bulevard" pentru furnici. Surpriză! Furnicile nu au trecut de banda colorată nici în sus, nici în jos! Am pus bandă de plastic pe trunchiurile tuturor pomilor și concluzia este clară, furnicile nu trec de ea!

 Am "curățat", pe cât am putut, pomii de toate frunzele și de toate vârfurile de lăstari unde am văzut afide, aștept să văd dacă infectarea se diminuează ca amploare.  

O surpriză neplăcută, am găsit și un lăstar de mur infectat...