sâmbătă, 4 aprilie 2015

nevroză (4)

Sau psihanaliza psihanalistului.

  Toată cartea este o sumă de disecții ale inconștientului, inconștient extras din cărțile scrise de personalitățile enumerate în primul episod.

Boon.
Adică de ce boon?

 Am trecut de la "masele făuresc istoria" la pupat fundul cu clopoței! Masele sunt bune doar la vot, în rest (cărți, emisiuni) locul e rezervat ÎN EXCULSIVITATE siliconaților.
 Extrag (random) un nume - Pleșu. Este el siliconat? Adică un umflat artificial și ridicat în slăvi? Categoric e o valoare spirituală/culturală, dar ce face cu această valoare? În blamatul regim, Noica ținea conferințe la sala Astra și mergeam, cu mic cu mare, să îl ascultăm, fără opreliști, fără filtre, fără fițe. Unde ține monseur Pleșu conferințe? Și moca? Să vină mârlanii cu pantofi de 30 de lei să îl asculte? Care este legătura lui cu "viermii" (citat din Cezar Petrescu)? Cum are loc transferul de cultură? Cu cât citește mai mult cu atât se înalță mai mult, cu atât mai mult se depărtează de gloata viermuitoare de jos... Ba își dă și cu unguiente, inclusiv în nas, că vine miros de la mitocani!
  Așa cum televiziunile și-au creat un grup de vedete și o gardă de aplaudaci, așa cum politicienii au o castă a lor, intangibilă și insensibilă, așa și intelectualii s-au blocat în turnul de fildeș, cu ferestre opace unidirecțional (adică să fie văzuți dar fără să vadă)!
  Dacă nevroza balcanică s-ar adresa oamenilor obișnuiți, celor care trăiesc și mor aici, ar mai fi avut nenea autorul like-uri de la protipendata patapievicistă? Evident că nu!
  "Nevroza" asta a fost descrisă perfect de un predecesor, trăitor înainte de România mare a micului Paris, crescut spontan din flora locală, și care zicea cam așa:
....
Pe când alţii stând în umbră şi cu inima smerită
Neştiuţi se pierd în taină ca şi spuma nezărită -
Ce-o să-i pese soartei oarbe ce vor ei sau ce gândesc?...
Ca şi vântu-n valuri trece peste traiul omenesc.

2 comentarii:

  1. Hm... Cred ca unii sunt atat de plini de valoare incat nici nu-si mai misca buzele atunci cand vorbesc - sau, poate, doar eu nu-i inteleg... Si poate tot pentru ca sunt plini de valoare nu mai vor sa vada pentru ca... nu mai pot vedea sau, daca vad, trebuie sa asculte si sa raspunda la eventuale intrebari care nu sunt in scenariu...
    Buna dimineata! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bună dimineața!
      Auzi, faptul că ne învârtim problema nu înseamnă că avem o problemă? :)
      Da, și eu zic la fel, unii sunt orbiți de propria valoare și nu-și mai văd rădăcinile!
      Bună dimineața (rezonabil, nu la ora 1!) :)

      Ștergere