miercuri, 5 aprilie 2023

Stâlpi funerari - Săliște (1)

   Numele vechi al satului a fost Cioara. Localnicii așa își zic, cioreni! Ei bine, Săliște este un fenomen în zona stâlpilor funerari, dar necunoscut!
În primul rând, sunt două cimitire, ambele cu muulți stâlpi funerari! Cimitirul din curtea bisericuții de lemn (și ea monument istoric demn de vizitat) este mai mic, dar mai dens în stâlpi funerari! Bisericuța nu mai funcționează, dar localnicii vizitează cimitirul și păstrează mormintele în ordine. Tot în acest cimitir (vechi, cum spun localnicii), sunt cruci de piatră care merită a fi trecute în lista monumentelor istorice!
Cimitirul nou, situat în marginea disnspre Cugir, e mult mai mare și decât cel din Loman și cu mulți, cu foarte mulți stâlpi funerari! Mai mulți decât în Lomanul atât de promovat!
De ce lumea nu știe despre Săliște?
E drept, stâlpii sunt ceva mai mici și mai neîngrijiți, dar am remarcat trei aspecte deosebite: în ambele cimitire am găsit câte un stâlp funerar rotund, formă nemaintâlnită în alte locuri! Cimitirul nou abundă de stâlpi perechi, adică stâlpul simplu pentru decedat și stâlpul în cruce pentru decedată! Tot în acest cimitir am văzut o scândură! O scândură, da. Ce e deosebit aici? Ar trebui să vedeți cimitirul din Cucuiș, unde scândurile de la căpătâiul mormintelor sunt mai multe decât crucile, ca să înțelegeți de ce am remarcat scândura de aici!
Dacă adăugăm și Tărtăria, sat aparținător de comuna Săliște, atunci ansamblul stâlpilor funerari domină detașat zona stâlpilor funerari, întinsă de la Valea Sebeșului la Orăștie și de la Valea Mureșului la satele de plai!

Imagini din cimitirul vechi 


























Tărtăria








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu