Ecologizare 2021

  Pagina de Facebook "Orașul Cugir", pagină care aparține Primăriei Cugir, de fapt, propune o campanie de ecologizare a orașului. 

  Toate bune până aici, doar că eu am o abordare abruptă. În toate campaniile electorale, candidații au fost pe străzi și în piețe, zi de zi, seară de seară, discutând, propunând, promițând și... și atât! De ce nu fac asta și în campania de ecologizare? De ce nu sunt prezenți ZILNIC pe străzi, adunând gunoaie, demonstrând că le pasă?

  Campanii de ecologizare s-au făcut în fiecare primăvară. Ambele râuri și afluenții importanți sunt periați, se adună camioane de gunoaie, se fac poze, se primesc jdă laicuri și... și nimic. Totul reintră în normal! Ca la alegeri!

  Ecologizarea râurilor este prilej de excursie, pe lângă adunarea gunoaielor. Puțini trec pe acolo, și mai puțini văd, aproape nimeni nu ia atitudine. De ce nu începem cu orașul? Cu blocul? Cu strada? Unde este vremea când, de Paști, se văruiau gardurile, bordurile, pomii?

 

1) Pârâul Gugului

  Am coborât Pârâul Gugului, de la Biserica Trei Ierarhi la Penny... 


Aici este parcul. Nu numai că sunt gunoaie, dar și afișul pus de Poliția Locală este rupt...

Blocul meu se va "bucura" de o postare separată... Oricum, sunt firme aici, la parter, care își primesc clienții cu multă nonșalanță!

Ce ziceți, domnule primar și onorați consilieri, nu ar trebui să îl plagiem pe Băsescu? Și să facem update la celebra lui zicală, "Iarna nu-i ca vara"?

Ce-ar fi ca să se adopte o hotărâre de consiliu local în care cetățenii să fie obligați să păstreze curățenie pe terenul aferent locuințelor/firmelor? Și al parcărilor plătite?


De aici începe povestea. O poveste neplăcută. Suntem creștini, credem în Dumnezeu și în judecata de apoi, dar aici, pe Pământ, ne doare la bască!

Ne îmbrăcăm frumos când mergem la biserică, umplem masa când vine părintele cu botezul, ne străduim să facem pomeni îmbelșugate, căutăm coșciuge cu mânere daurite, punem flori și candele pe morminte, ștergem crucile de praf, ne ștegem la ochi, să vadă lumea că încă suntem afectați, apoi, când ieșim din cimitir, aruncăm totul peste gard, buni creștini, buni cetățeni, ardeleni cu frică de Dumnezeu și cu respect pentru înaintași, pentru Țară...
Între gardul cimitirului și albia pârâului este o junglă, mă mir că nu are vizuină vreun urs pe acolo...
Pârâul Gugului mai are puțin și se colmatează! La o ploaie mai zdravănă, parcă văd apa prin subsoluri, și atunci să vezi reclamații din partea bunilor cetățeni către Primărie, că nu face, că nu drege...Asta mi-a plăcut! Poarta asta chiar mi-a plăcut! Imaginație, umor, artă abstractă! Din păcate, sub artă e omul...

Parcarea de la Penny.


3 comentarii:

 1. Recunosc nu sunt din Cugir deci ar trebui să îmi întorc privirea în altă parte, dar nu pot căci sunt cetățean al acestui Pământ. Este dureros când vedem nepăsarea omului atunci când își aruncă gunoaiele la întâmplare, dar de fapt nu vedem că dacă am vedea acel moment poate careva l-ar trage pe Om de mânecă. Nu Instituția, în acest caz Primăria, este de vină de gunoaiele aruncate ci Omul. Mă întreb de ce respectăm legile și natura Doar dacă cineva ne trage de mânecă? Apreciabilă semnalizarea autorului acestui articol, domnul Dumitru Vasile, și propunerea adresată Primăriei pentru o mai mare implicare în ce privește ecologizarea teritoriului. Departe de mine de a face polemică, chiar nu e cazul, dar mă gândesc ce frumos ar fi dacă Instituția și Omul s-ar întâlni pe „câmpul de luptă” pentru binele comunității. Cugirul este un oraș splendid cu cetățeni de înaltă cultură, educație și respect și nu ar merita să fie umbrită din cauza a doi sau trei indivizi certați cu legile bunului simț!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Bună ziua!
   De acord cu tot ce spuneți și cu tonul care se simte în spatele cuvintelor!
   Nu sunt într-o polemică, în contradicție sau doritor de a arăta paiul din ochii altuia.
   Sunt doar curios de transformarea pe care o suportă Omul după ce este ales în administrație.
   De ce, în campania electorală, stă 24/24 pe străzi, împărțind fluturași, apoi dispare într-un birou, patru ani? Are de muncă? Perfect, normal, toți avem! De ce nu se împarte suprafața orașului pe numărul de consilieri, fiecare să răspundă de TOATE problemele din zona arondată? Voluntar, normal, nu în timpul programului, așa cum mergem și noi după gunoaie! Acesta nu este bun-simț?
   Despre ne-omul care aruncă gunoaie nu cred că sunt multe de spus, el așa s-a născut, așa va muri...

   Ștergere
 2. Am venit cam tarziu... Probabil ca s-a rezolvat intre timp (macar partial).
  Nu prea se inghesuie la "ecologizare" pe motiv ca nu sunt bani, in general.
  Trebuie sa existe o HCL privind gospodarirea localitatii pentru ca e obligatorie prin lege. Exista Ordonanta de guvern 21/30.01.2002, modificata prin L 273/2020, si un regulament de aplicare ordonanta...
  Cam la fel a ajuns sa fie si pe aici...

  RăspundețiȘtergere