marți, 9 august 2022

Marisos

 

  Istorie în culori vii, în toate colțurile țării. La Târgu-Mureș a avut loc prima ediție a Festivalului Dacic Marisos, un eveniment inițiat, coordonat și prezentat de domnul Iulian Praja.


  Pregătirea taberelor reprezintă un adevărat ritual, un moment de maximă atenție, pentru că butaforia trebuie să se apropie cât mai mult de ceea ce epoca antică a lăsat mărturie, în mod direct prin dovezile arheologice și în mod indirect, prin consemnările "cronicarilor" de atunci. O adevărată încântare pentru iubitorii de istorie și de culoare!







  Televiziunea locală a fost prezentă. În finalul "reportajului" meu este surprinsă o secvență din interviul susținut de dr. arheolog Cătălin Borangic, "tarabostele" tribului Legio Dacica, alături de căpetenia   Daco-Geților din Moldova, "tarabostele" Castor Basileus Lăpușneanu.







"Dacii purtau haine colorate", scria Strabon acum două mii de ani.

  Păcat că blogul nu permite încărcarea fișierelor mari, fetele din imagine au dansat foarte frumos, coordonate de doamna Octavia Maria Oprea. O să încarc filmul pe Youtube și pun aici linkul.






  Au fost și secvențe de luptă. Aceeași limitare a dimensiunii fișierelor mă împiedică să vi le prezint aici, direct.






Legio Dacica din Alba-Iulia!




Istoria nu e o joacă, festivalurile antice sunt prilejuri de a vedea cam cum se întâmplau evenimentele acum două mii de ani. Pentru o informare corectă, vă sugerez să nu luați legendele și exagerările drept adevăruri și să vă bazați pe documentarele și documentările specialiștilor, unii dintre ei putând fi găsiți aici:








Un comentariu:

  1. E minunat ce prezinti aici! Am un sentiment de bucurie stiind ca sunt oameni ca voi, care pastreaza vii aceste pagini de istorie. Stiu atat de putine despre daci incat... Of. Aveam senzatia ca stiu multe, dar acum... Nici informatiile nu ma ajuta. :) Unele info sunt... hm, incat nici nu stiu ce sa mai iau de bun - motiv pentru care apreciez mult ceea ce mai prezinti tu si ce citesc pe Enciclopedia dacica.
    Multumesc.

    Link-urile despre care ai scris in text nu le vad eu sau nu sunt...? (dansul si scene de lupta).

    RăspundețiȘtergere