sâmbătă, 8 octombrie 2016

O cruce în câmp

 Singură, departe de oameni, departe de drumuri, înfruntă singurătatea. Am mai scris, dar acum am noutăți.
 Am schimbat mailuri cu d-l Cruțu Gheorghe, profesor de istorie, pensionar, consătean.



Acestea sunt noile (vechi) ipoteze.

"Buna ziua! Imi cer scuze pentru intarzierea cu care iti raspund. Am fost mai mult plecat de acasa si telefon cu internet nu am. Imi amintesc crucea despre care vorbesti dar nu am studiat-o de aproape. Credeam ca este vorba despre o cruce cu caractere chirilice. In legtura cu  aceasta cruce exista trei „legende”, toate avand un oarecare sambure de adevar:
- Crucea ar fi fost ridicata pe mormantul unui mare conducator de trib nomad (in sec. XII - XIII), de origine cumana care imbratisase crestinismul. Explicatia aceasta ar fi plauzibila daca avem in vedere rolul cumanilor in realizarea statului medieval Țara Romaneasca (Insusi Basarab Intemeietorul se pare ca era cuman) si faptul ca in vatra noua a satului Suditi a mai existat un tumul care, din pacate, a fost distrus de CAP profitand de indolența celor de la Muzeul judetean Ialomita. Insemnele de pe cruce pot fi si de factura paleocrestina. 
- Crucea ar fi fost ridicata de un boier (care detinea mosia „Fratileasca”) in memoria locuitorilor care au murit in timpul ciumei lui Caragea  (din 1813-1814). Si aceasta varianta ar fi plauzibila atata vreme cat stim foarte bine ca vechea vatra a satului Suditi (- Ungureni) era la crucea de leac de langa Gura-Vaii. Satul a fost ars din temelii iar locuitorii care au supravietuit ciumei au primit „drept de sedere” in actuala vatra a satului.
- Crucea ar fi fost ridicata in a doua jumatate a secolului al XIX-lea de catre un localnic instarit din Fratilesti in memoria unui fiu de-al sau mort mult prea de tanar (la vanatoare de dropii). Crucea ar fi fost lucrata de un mester pietrar, Vrabiescu, originar din satul Badeni, comuna Breaza. Acesta era ruda cu Iordache Vrabie, vestitul cioplitor in piatra care a lucrat Crucea Manafului pe la jumatatea secolului al XIX -lea si se stabilise in satul Badeni (actualul Fratilesti). Si varianta aceasta poate fi plauzibila avand in vedere ca un grup de locuitori din satul Badeni,comuna Breaza, judetul Prahova au pus bazele satului Badeni (Fratilesti) in a doua jumatate a secolului al XIX -lea. Satul a fost resedinta de comuna - comuna Fratilesti inainte de a se infiinta satul Saveni. Aceasta cuprindea, la sfarsitrul sec. XIX satele Fratilesti si Ghizdaresti precum si catunele Marinache, California, Vacaria si Armanu-Urata. In plus, crucea de la Suditi are trasaturile generale asemanatoare cu Crucea Manafului de langa Naeni.
Mi-am propus ca anul viitor sa realizez o monografie a satului Suditi daca ma ajuta Dumnezeu cu sanatatea ca de timp nu ma plang fiind „tanar” pensionar. Asa ca vom mai vorbi pe tema asta daca voi avea informatii mai concrete."





7 comentarii:

  1. Am găsit un material despre Crucea Manafului.

    http://www.muntesiflori.ro/stanciu-mihai/#comment-141607

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Apropo de comentariului dv. (cel de aici), vă mulțumim pentru informația din acest articol. Iar ... apropo de articol, puteți activa sintagma "am mai scris", din a doua propoziție, cu un link ?

      Ștergere
    2. Cam târziu răspund...
      Nu prea mai trec pe aici, scuze!
      Nu, nu pot, nu e o pasiune sau un scop, crucea aceasta mi-a rămas în tezaurul amintirilor din copilărie. Am mai scris pe undeva, cred că în urmă cu un an... Poate mai mult! Cum nu e un scop anume, nu țin minte data, titlul... Dar am scris sigur! Iar pe facebook a fost o adevărată furtună de poze și comentarii!

      Ștergere
  2. Imi place tare cum mult cum "scotocesti" dupa informatii si, un fel de a spune, te invidiez ca stii si oamenii care cerceteaza astfel de monumente si, in general, "urmele" românilor in istorie.
    Am citit cu atentie - inclusiv notele de subsol - textul despre Crucea Manafului si tot ce imi va ramane intiparit in memorie e ideea "impletirii" celor doua religii in acest monument. :)
    Iti doresc sa ai un foarte frumos sfarsit de saptamana.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Să știi că acolo m-am "fixat" și eu, undeva la marginea temporală a fenomenului! Frumos ar bfi să se descopere o fotografie clară din vremea când semnele erau vizibile...

      Ștergere