Nu de ziua națională vorbesc, ci de ziua în care omagiem toată plămada acestui neam. Ziua națională, ca și imnul, pot fi modificate ușor, funcție de o decizie politică sau de toanele unui dictator.
Cultura Națională nu mai este la cheremul nimănui, ea este lumina aprinsă de tezaurul cultural adunat de milenii. Tezaurul acesta incomensurabil pur și simplu ne luminează sufletele!
De ce a fost aleasă data de 15 ianuarie? Pentru că în această zi Cultura Națională a zămislit cea mai frumoasă floare a sa, Poetul Mihai Eminescu!
Poetul este doar un simbol, este Luceafărul, dar cultura este atât de vastă și atât de uimitoare!
Gânditorul de la Hamangia se regăsește în opera lui Brâncuși, ceramica de la Cucuteni a lăsat urmași în toate colțurile țării, avem pictori, compozitori, filozofi, prozatori și mulți, mulți alți artiști, inclusiv pictori naivi, avem creatori de costume populare, avem arta nemuritoare a lemnului, avem barzi populari care ne-au lăsat un folclor deosebit, alături de balade ca Miorița și Toma Alimoș...
Avem arta sacră, uimitoare în Bucovina, avem, avem, avem.
Ei bine, din acest "covor național" a răsărit Poetul!
Și noi? Noi, cei mulți? Îl omagiem de două ori pe an, apoi fugim cu limba scoasă în trena altora, aplaudându-le injuriile la adresa Luceafărului... Ne dăm ochii peste cap pe scene doar în această zi, apoi lecturăm toate bazaconiile încropite pe post de poezie... Televiziunile focusează scurt, ca un blitz, apoi ne prezintă zi de zi dive de carton, despre care aflăm ce au făcut în concediu, cum s-au supărat din cauze "majore", gen operație nereușită de îngroșare buze și alte și alte "episoade culturale"!
Zice bine Cristi Tabără:
"E acolo pizma cumplită pe care o nutresc aceste nulităţi pentru orice scânteie de merit adevărat şi goana înverşunată asupra elementelor intelectuale sănătoase ale ţării, pentru că, în momentul în care s-ar desmetici din beţia lor de cuvinte, s-ar mântui cu domnia demagogilor".
https://www.facebook.com/Varadinus/posts/pfbid02ptqzKhC1d6CEWrCV98XgF6L7NLbzQMK2G4wEqrcF31bN4sDHB3AoVZT9MUbXKeLl
Haideți să facem ce și-a dorit Eminescu, nu să-l recităm!
Spre surpriza mea, cultura națională este vizibilă mai mult în diaspora decât aici, acasă! Dorul este un ingredient grozav, care dă strălucire amintirilor, profunzime gândurilor și autenticitate cuvintelor!
Nu fanfaronada contează, ci rezonanța cu gena tradițională!
Adrian Joldu "dă clasă" multora care-și dau ochii peste cap!
"Pogoana, unde-și au Jinarii colibele, e cam la două ceasuri călare de vatra satului. Dacă undeva-i raiul pe pământ, acolo este. Negurile se încâlcesc în pâlcurile de brazi, soarele se îmbăiază în roua pășunilor, izvoare răzbat printre florile munților. Miroase a rășină, miroase a verde, miroase a pace. Clipocitul pâraielor se îneacă în ierburile înalte, albine bete de fericire zumzăie bezmetic prin labirintul verde. Verde. Verde viu.
Asta este România profundă, așa arată un fragment din cultura națională veridică, pură, de la bază!
Vă spune ceva numele Ion Vlad? E din marginea Bărăganului, e feteștean la origini, dar "doarme somnul de veci" în Montparnasse, Paris!
https://www.facebook.com/bibliotecaionvlad/posts/pfbid02WGjxatjJ1t9qC2CWDgmtm9bfEVxKrKwL7Ly1xe4LECRCQ1zs2VHRWmYJGQmxdHcel
***
Notă
Prima imagine este din Blaj. Nu în centrul orașului, nu în fața vreunei instituții, ci undeva, pe un maidan mai mic. Dar ce frumoasă este statuia! Poetul nu are brațe pentru că are aripi! Aripile lui nu sunt orizontale, sunt mai mult schițate pe verticală, pentru că zborul lui este spre zenit!
A doua imagine este a statuii Poetului din Paris. Autor este sculptorul din Fetești, Ion Vlad. O lucrare care parcă devoalează toate frământările spiritului celui care este inegalabil, Mihai Eminescu!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu