marți, 2 ianuarie 2024

Complexul muzeal Bistrița

 La marginea civilizației cucuteniene și departe de centrele de interes ale statului dac, zona Bistriței nu părea deloc promițătoare ca ofertă muzeistică. Mă așteptam la o opulență etnografică, mă așteptam la o civilizație a lemnului, vecinătatea cu Maramureșul părând a fi determinantă, dar nu mă așteptam la așa o avalanșă de bogăție arheologică! Nu mă refer la perioada feudală, determinantă pentru Ardeal mai ales în zona secuiască și săsească, ci la rădăcinile incredibile ale locuitorilor acestor meleaguri!
Cel mai vechi vas de aur din Carpați! Și iarăși ies în evidență celții, care, vrem sau nu, au adus cu ei un stil de viață care a marcat definitiv evoluția trăitorilor de pe aici!
Mi-a plăcut teribil de mult modul cum muzeografii au gândit interacțiunea cu publicul, nu mi-a plăcut deloc faptul că exponatele erau în spatele vitrinelor și fotografierea a fost un calvar, dar asta e doar un fel de băgare în seamă, pentru că vizitarea acestui muzeu m-a încântat, m-a uimit și m-a pus pe gânduri...
Doamne, ce țară avem, pe cât de frumoasă, pe atât de necunoscută!

Nu este un trovant, este o gresie de la "Râpa cu păpuși". Interesantă dimensiunea, interesantă forma aproape feminină.







Stupi!



Panoplie cu "armele" țăranului!


 
Partea de artă, pictură și sculptură. 




Pictor Aurel Nedel. A locuit și a pictat, o mare parte din viață, aici, la Romos, peste deal! Un mare pictor, i-am văzut tablouri și în muzeul din Bacău.





Benone Șuvăială, "Primăvară în Bărăgan"
Nu am găsit nimic despre pictor, pe internet...
 
 







Un chip atemporal, poate fi la fel de bine un agatârș, un dac sau un țăran din zilele noastre!











Interesant umbo, atât de țuguiat! Specialistul nostru folosește unele aproape plate...







Război de țesut vertical. Simplu de confecționat, ușor de folosit!















 

2 comentarii:

  1. Fascinant! Interioarele (reproducerea odailor) imi place foarte mult - pare ca acu'-acu' apar gospodarii. 😊 Multumesc pentu imagini.

    Cand vin sa citesc/prives, de regula "tac". Acum... Tocmai a inceput un an nou. 😊 La multi ani! Sanatate iti doresc si... descoperiri tot mai inedite!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La mulți ani!
      Am gândit postarea mai mult ca o ciornă, vizita la muzeu chiar mi-a răscolit imaginația și gândurile!
      Am vrut să scriu despre tabloul din Bărăgan! Oare cum s-a "rătăcit" în nordul țării?
      Am tresărit la tabloul maestrului Aurel Nedel, un mare pictor contemporan care a nemurit Romosul, satul de peste deal și care este un personaj într-una din versificațiile mele, m-a impresionat vechimea mărturiilor arheologice, despre care nu am prea auzit...
      Bine, nu sunt vreun istoric, poate că în lumea lor e o banalitate ce scriu, dar eu sunt dovada omului obișnuit, cucerit de poveștile dacilor din Hațeg și care nu are idee despre amploarea tabloului istoric...
      Mulțumesc de popas!
      Multă sănătate!

      Ștergere