ÎN APLICAȚIE, IARNA
(povestire de Dorel Pietrăreanu)
Am ieşit în aplicaţie, undeva pe la nişte forturi, în zona Voluntari- Ştefăneşti-Dimieni, cu cîteva zile înainte de Crăciun, în1980.
Trecuseră câteva zile de când eram în aplicaţie. Cei din cazarmă, din motive necunoscute nouă, uitaseră să ne trimită mâncarea. De vreo trei zile! Resursele acolo, la stație, ne erau pe sfârşite. La cel mai apropiat magazin sătesc (la vreo 8 km) golisem rafturile de conserve. Afară ningea cu fulgi mari şi ne uitam cu nelinişte că dacă ne mai ţin acolo vreo două-trei zile nu prea mai aveam sorţi de izbândă în lupta cu troienele de zăpadă. “Inamicul ipotetic” nu prea mai conta!
Băieţii mei aveau grijă să “alunge” zăpada de lângă autospeciale şi să păstreze o oarecare limită de acces către drumul local, “drumul speranţei şi al mâncării” care nu mai venea... Dimineaţa împărţisem cu baioneta ultima conservă de fasole cu carne de porc – CPF. Doamne, ce bună ni s-a părut! Dar o conservă este, totuşi, doar o conservă!
Seara, pe la ora 10, am intrat în tură, înlocuindu-l pe sergent, căruia îi vâjâiau urechile din cauza căştilor şi a recepţionării semnalelor Morse, atâtea ore. Şi cu maţele goale!
-Tov. locotenent, chiar nu mai e nimic de mâncare!?
-Nimic! Ai uitat că tu ai tăiat dimineaţă ultima conservă veselă, luată din ultimii bani pe care i-am avut la mine!?
-Haideţi că mai pun de un ceai!
-Bun şi ceaiul! am zis.
După ce mi-a adus ceaiul nu l-am mai zărit prin locaţie. Am crezut că s-a dus să se culce în cabina autospecialei. Era obosit! Eu am lucrat între timp cu alţi băieţi din tură, făcând controlul traficului radio executat de colegii noștri de la alte subunități.
Pe la trei dimineaţa, se deschise uşa autostaţiei şi îşi făcu apariţia sergentul meu, Vintilă. Am crezut că nu a mai putut să doarmă din cauza frigului. Când colo:
-Tov. locotenent, haideţi să mâncăm!!!
Şi faţa i s-a luminat toată! Victorie! Avem ce mânca!!!
Nu mică mi-a fost mirarea când, ieşind afară, i-am văzut pe băieţi cu gamelele în mână, aşteptând cuminţi împărţirea bucatelor. Erau şi trei gamele pentru băieţii din autostaţie care continuau să lucreze. Totul organizat ca la carte de către sergent. Erau trei pui fripţi deja, iar pe foc se mai aflau doi în plin poces de pregătire. M-am uitat atent la băieţi! Zăpada încă nu se dusese de pe sergent şi de pe alţi doi soldaţi.
-Poftă mare, m-am auzit spunând, deşi eu vroiam să zic altceva, să întreb, spre exemplu, cum au apărut chestiile alea acolo. Poftă mare, am mai zis odată şi deja eram cu o bucată de carne în gură. Fireşte, adormise orice brumă de conştiinţă, dar carnea alina plăcut stomacul. Ce să-i faci, nu eu scosesem zicala: “conştiinţa trece prin stomac!” Restul erau detalii tehnice!
Îmi aduc aminte, doar, că peste două-trei zile când am plecat de acolo către unitate, pentru că se terminase aplicaţia, am cam grăbit pasul, să nu cumva să dăm ochii cu foştii proprietari ai găinilor rechiziţionate din zonă...
Încă nu apăruse legea privind rechizițiile de la populație în caz de război, dar noi o aplicasem déjà…
Face parte și asta din viața de militar!
mistoooooooooooooo!!! Sa-ti fie de bine, Coaneeee!!! hahahahahahahahaha!!!
În data de 19 decembrie 2013, 12:41, VASILE DUMITRU a scris:
Foc de voie?*****Eram tânăr locotenent, ofițer de serviciu pe unitate...Pe lângă gardul unității trecuse turma de oi a aviației, buluc, puzderie...Mă anunță sergentul de serviciu pe companie că o oaie rătăcită a fost dusă de băieți la GAZ (gospodăria agricolă ajutătoare), să vină aviatorii după ea! Sun ofițerul de serviciu de la aviație, acela trimite doi soldați, îmi transmit și ei mulțumirile auzite prin telefon...După câteva ore sunt chemat la bucătărie, unde friptura de oaie zâmbea laaaarg! Mormane!- O oaie, tovarășu' locotenet, o oaie...- Păi... încerc eu, balansând între salivă și conștiință!- Au fost două! Lăsați că au destule, garantat nu-și dau seama!A doua zi aveam burta ca de popă! La predarea serviciului comandantul m-a felicitat și m-a anunțat că și comandantul unității de aviație mă lăudase la raportul de dimineață!Am onoarea!
Greu si cu armata uneori!
RăspundețiȘtergereDa, uneori. "Din interior" nu pare dificil sau complicat, e un job (pentru unii), o obligație care trebuia îndeplinită (pentru alții). Oameni și întâmplări ca peste tot.
ȘtergereIncercam sa-mi amintesc ce faceam eu in decembrie 1980 in timp ce unii aplicau "legea privind rechizițiile de la populație" , lege inca neaparuta. :) Faine ambele povest! Ce noroc cu oaia ratacita! :) Intrebare: Militarii de cariera au abilitati de scriitori?
RăspundețiȘtergereO seara faina cu tuica fiarta!
Ooo, bineînțeles!
ȘtergereCel mai strălucit confrate (pfff, ce-mi place că mă simt în aceeași tagmă!!!) este... moș Teacă! :))
Iar echivalentul lui Shakespeare în kaki e ... Svejk!
Hai noroc!
am onoarea, sa traiti! povestiti frumos! :)
RăspundețiȘtergerePe loc repaus!
ȘtergereErys, meriți un zaibăr d-ăla de pătează mileul, bluza, podeaua! Am întinerit la auzul salutului!
Apropo, știi cum răspundeam la salutul "să trăiți"?
FACĂ-SE VOIA TA, FIULE!!!
pai sa se faca, domnule, ca va spusei din suflet! :)
Ștergere:) măăăi, tu vrei și cozonac?
ȘtergereBat şi acum pas de front şi nu-mi zice nimeni "pe loc repaus!". Deşi am militari de carieră în familie, chiar cu patru stele pe umeri nu mă dau în vânt după armată şi pe cinstite eu consider armata o pată mare pe obrazuil umanităţii fiindcă armele însemnă ucidere! Brrr....
RăspundețiȘtergereDar mi-a plăcut calendarul! Şi nu ştiu cine a scris ce a scris aici, că a scris bine, dar mie îmi place al cum scrii dumneata!
:)
ȘtergereNu-mi vine să cred ochilor! Pohta ce-an pohtit! Femeie să execute comanda!!!
Apăi, fata moșului, faci mneata 5 ture de platou în pas de defilare, speli baia, holul, scările, mături tot spațiul verde, fuga la masă unde ai o cană cu ceai dietetic, incolor și inodor, o bucățică mică-mică de pânică, apoi ne întâlnim pe terenul de instrucție! Nu zâmbi că nu vin cu flori!
Vin cu RIF (regulamentul instrucției de front), să te-nvețe nenea pasul de defilare, vreo 6 ore!
Apoi te antrenezi, până seara, când ai liber la lustruit parchetul! Să te culci îmbrăcată, pe la 2 noaptea te scot cu goarna pe platou, să văd dacă ai învățat ceva!!! :))
Sunt absolut de acord cu atitudinea față de armată ca instituție în care violența e... legală!
Ce ne facem însă dacă ne gândim că toate războaiele, dar toate, s-au purtat pentru sau din cauza unor fuste???
Dacă tu, o scriitoare de succes, mă lauzi, nu e bine!!! :)) Simt deja cum îmi crește... nasul !!!
Lăs-să crească că ai motive să-l ţii pe sus! Alţii îl ţin în nori fără motiv şi nu le mai pică, aşa că poţi escalada norii fără grijă. Abia îl văd mai mulţi şi poate se apucă de citit şi cei inşi cu pretenţii, dar care citesc urmărind cuvântul pe carte cu degetul!
ȘtergereCât despre invitaţia la instrucţie şi pas de front... n-ai să vezi nici acum şi nici în veacul următor. Că s-au ţinut războaie pe motive de fuste... o fi cum zici mata, dar fie-mi cu iertare nu ele au dat comanda FOC ci berbanţii care s-au aprins prosteşte de fâlfâitul unei fuste. Unde nu-i cap ... vai de omenire! Dar tot e bine că ne-am întâlnit pe câmpul de luptă al cuvintelor unde observ că tare ne mai place să încrucişăm spadele şi nu pe câmpul de luptă cel cu arme că acolo... te invitam la dans!
:) te apropii de descoperirea "celei mai puternice arme", de pe blogul "altfel"!
ȘtergerePhii, ce aș mai... lupta!!!
Sa traiti domnule Vasile!!! Super postarea,super!!!!!!
RăspundețiȘtergereOoo, salut! Pe loc repaus! :)
ȘtergereNu cumva noi trebuia să bem o navetă de bere în... târgul Ieșilor???
Mulțumesc!
Să ne citim sănătoși!
Bazil,
RăspundețiȘtergereIn povestea "Am fost chinez da m-am lasat" ai descrierea fazei in care am ramas si eu, cu baietii mei, fara mancare, in Delta Dunarii. Am incercat atunci sa pescuim dar ... continuarea o ai in poveste. Am avut noroc ca, dupa doua zile, a venit alta nava si ne-a adus provizii. Am impresia ca, desi nu era stipulat in vreun regulament, ramasul fara mancare, in misiune fiind, era cam ... obligatoriu!
Mai bine dădeați și linkul către postare și... ne duelam!
ȘtergereȘtiți ce a răspuns google la "Am fost chinez dar m-am lăsat"??
A răspuns "Găini și oi"!!! Goagle ăsta a citit și comentariile!!! :)
Păi noi, "greierașii", aveam teme și lecții de supraviețuire! Eram un grup mic, ne debarca din camion undeva în mijlocul pădurii, având la noi harta, baioneta și chibrite! Atât! Dar harta ne scotea la primul sat, în care unde goleam magazinul de pâine și conserve! :)
Mai interesantă a fost paza în ploigonul Poplaca, noaptea, iarna! O cușcă de tablă, fără curent electric, fără încălzire! Mi-am cumpărat lumânări din sat și toată noaptea am făcut mătănii, ghemuit peste flacăra lumânării! :)
Gustos..povestit! Multumesc!
RăspundețiȘtergereSă-ți fie de bine! :)
Ștergere>:D<