luni, 4 noiembrie 2019

Satul din mine


Mulțumesc!
La vârsta de șaizeci de ani, am trăit un eveniment care mi-a umplut sufletul de bucurie! Următorii șaizeci îi voi trăi liniștit și fericit, pentru că amintirea acestui eveniment îmi va lumina existența!
M-am născut aici, în satul ialomițean Sudiți, într-o familie numeroasă: unsprezece copii, eu fiind al nouălea!
Mi-am petrecut copilăria între soarele arzător al verilor din Bărăgan și frigul teribil al Crivățului! Amintirile s-au sedimentat și au bătut la poarta sufletului acum, când sunt departe de locurile natale!
Mi-am dorit să pun această carte, Satul din mine, pe masa din curtea casei, acolo unde tata cânta, în toamna târzie a vieții lui, "Lume, lume, soro lume"...
Tata nu este eroul principal, el este prezent în unele scene și în spatele multor cuvinte; satul nu este neapărat descris, nici numit, pentru că satul din mine este mai mult decât o localitate, este o stare, este un sentiment, este un tezaur...  

Faptul că primăria și biblioteca au dorit să se implice și să promoveze lansarea ca pe un eveniment local m-a umplut de mândrie și de bucurie! Tata a fost cândva primar, biblioteca este portalul prin care eu am trecut de la micro-universul curții la descoperirea lumii, a cosmosului! Cum să nu fiu onorat? Cum să nu spun MULȚUMESC din tot sufletul?
Impresionantă preocuparea primăriei în viața culturală! Felicitări, domnule primar Șincan Vasile, domnule viceprimar Crăciun Silviu!

 
De remarcat prezența permanentă și intensa promovare a activităților primăriei făcută de soția primarului, doamna Corina Șincan. Dumneavoastră, doamna Corina, vă datorez un moment special, telefonul primit de la Doamna Ileana P. Hogea, fondatoarea bibliotecii, doctor în filologie, care m-a felicitat și a apreciat conținutul volumului! Un adevărat premiu, pentru mine! Mulțumesc! A fost o onoare să vă întâlnesc!
 
Mulțumesc doamnei bibliotecar Georgica Arion. Oarecum timidă, gestionează un loc minunat, un loc bine organizat, un loc prin care am trecut de atâtea ori... Mulțumesc, doamna bibliotecar!


Un loc aparte în inima mea îl au preoții satului: părintele Florea, părintele bătrân, retras la pensie, care cunoaște atât de bine istoria satului și a fiecărei familii! Am mers la dânsul în vizită, în preziua lansării, și i-am oferit o carte! Ce frumos a vorbit despre familia mea! Mulțumesc, Părinte! 
 Sunt recunoscător părintelui Daniel, care și-a făcut timp să vină la bibliotecă!
 Sunt mai mult decât bucuros de prezența părintelui Ion, vecinul și prietenul din copilărie, fost militar de carieră, un OM extraordinar de blând, mult mai potrivit în oastea Domnului decât în uniforma militară! Mulțumesc, Nelu!

 

 
Mulțumiri speciale familiei Cebotari! Domnul este preot în Vinerea (adică în Cugiria, țara mea de adopție!), doamna este profesor, doctor în filologie. Cuvântul scris de doamna Cebotari și citit de Angela Pinca a fost o punte peste munți, o mărturie că mi-am făcut datoria și în satul natal, și în comunitatea în care trăiesc! 


Mulțumiri speciale familiei Cruțu, Gheorghe și Georgeta, care s-au implicat inclusiv în organizarea de acasă, în coptul plăcintelor, în pregătirea tortului... Emoționant, copleșitor! O mulțumire care tinde către ceruri, către Maria, sora mea plecată, cu care familia Cruțu a avut o prietenie îndelungată!


M-a bucurat prezența cadrelor didactice, în frunte cu domnul profesor de istorie Cruțu, cu doamna Lenuța Andrășanu, cu doamna Marina Andrășanu, fost director! Arc peste timp extraordinar!


 
Ce să mai spun despre prezența prietenilor de litere? Nu sunt nici pe departe comparabil ca valoare literară, cu atât mai mult apreciez sprijinul acordat prin prezență și cuvânt!
Claudia Minela, aprigă luptătoare pentru corectitudinea scrierii, iubitoare de poezie, iubitoare de proză, realizatoare de emisiuni la Radio Vocativ, întemeietoare de cenacluri, managerul editurii care îi poartă numele! Ne "ciondănim" de multă vreme pe teme literare, căutând frumosul,  ne respectăm ca oameni! O prietenie care a trecut proba timpului și care nu a fost clamată, ci verificată! Mă înclin, Claudia! M-ai cunoscut în mediul virtual, prin scrieri, m-ai cunoscut în Cugiria mea, acum ai cunoscut și ogorul în care am rădăcinile! 


 
Carmen Popescu, profesor, poet, un om cu o încărcătură emoțională deosebită! Mulțumesc, onorat!





Gongu Viorel, poet, prozator, fost militar, originar din Țăndărei! O surpriză și o bucurie deosebită!




Angela Pinca a adus imaginea și frumusețea portului popular ardelean, specific vinerean! O prezență deosebită, o pată de culoare! Multe persoane au privit-o cu încântare! Mulțumesc! Admirație și respect!
 



Mulțumiri familiei, marii familii, frați, surori, pentru prezență și pentru implicare! Evenimantul a ieșit din sfera posibilităților mele și a devenit al nostru!





Mulțumiri familiei mele, copiii mei, nora, nepotul și cuscrul Ștefan, pentru că mi-au fost alături în aceste clipe speciale!






Închei cu o felie de amintiri și de carte, vizita la "nea Sile", fierarul satului, ca un reper palpabil al povestirilor!





Mulțumesc, încă o dată, tuturor!



10 comentarii:

  1. Ma emoționat profund aceste rânduri, îmi pare rău că nu am participat și eu la acest eveniment unic în viața mea, dar mă mândresc că am fost colegi de școală! Fac eu rost cumva de accesată carte .îți doresc mult succes pe mai departe!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Păi hai să rezolvăm situația! Scrie un nume sau dă un mesaj pe Facebook, ori pe mail! Sau treci prin Sudiți, pe la primărie! Mulțumesc pentru lectură și comentariu!

      Ștergere
  2. Si eu am simtit emotia coplesindu-ma, citind randurile tale, privind fotografiile, dar trecand mult dincolo de litera si imagine! :)
    Felicitari! Succese in continuare iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  3. Felicitări pt articol!!!
    Curiozitatea și bucuria de a citi despre o anumită familie sau o anumită activitate desfășurată în satul natal, sunt fără margini. Nu i-am mai recunoscut pe toți, dar pe marea majoritate, da.
    Multă sănătate,împlinirea tuturor dorințelor și să vă întâlniți cât mai des pt.depănarea amintirilor!!!
    Cu respect, Anișoara V. Druncea (fostă Burlacu)!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Felicitari!O pasiune placuta cu multe bucurii si satisfactii.Nu ne spui cum putem cumpara cartea.Mie mi-ar placea sa o citesc.Multa inspiratie si la cat mai multe evenimente unice pa viitor!

    RăspundețiȘtergere
  5. Felicitari Mitica, frumoase vorbe, frumoase poze! Mi-ar placea sa citesc cartea lansata. 👍👏

    RăspundețiȘtergere
  6. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  7. Felicitari Mitica, frumoase vorbe, frumoase poze! Mi-ar placea sa citesc cartea lansata. 👍👏

    RăspundețiȘtergere