vineri, 6 mai 2016

Ziua Tezaurului


  Anul trecut am participat la seminarul istoric susținut de specialiști de la Alba, Deva, Cluj aici la noi, la "Toamna cugireană". Mi-au plăcut cugirenii, participanți la săpăturile de pe Cetate! Adevărați iubitori de locuri natale și de moștenirea lăsată de daci!
  "Cetatea" e un deal, pământ și copaci, nimic de văzut! Tezaurul descoperit e doar în cărți, de văzut... unde? Ba că e la Alba dar nu e, ba că e la Cluj...
  Anul acesta, adică acum cîteva zile, mă abordează domnul Cătălin Borangic, cu rugămintea de a obține date palpabile despre piesele arheologice găsite pe cetate.
  Am mers la bibliotecă, pentru că acolo e locul meu de informare nr. 1. Așa am obținut numele și telefonul domnului Gicu Nedea.
  Apoi am mers la primărie, unde domnul vice Horia Rotche este un participant la seminarul de anul trecut. Tot domnul Nedea a fost indicat ca fiind cel mai în temă.

Așadar, azi întâlnirea cu Tezaurul dacic de la Cugir!

"Fructiera".
I se spune așa din cauza formei, dar este un vas ritualic, probabil în el au fost arse ofrandele. Impresionantă dimensiunea vasului...

 Zăbala e și ea foarte mare! Oare cum arăta un cal, atunci? De remarcat complexitatea zăbalei! Toată copilăria am înhămat și deshămat cai, am pus și am scos căpestre. Dar așa ceva e un fel de computer față de zăbalele văzute de mine!

E cea mai completă și mai bine păstrată SICA dint teritoriul dacic! Și nu e un teritoriu limitat...

Colosală! Mare și cu teaca încărcată de detalii! Chiar spadă de prinț!
   De ce brățări de femeie în mormântul unui războinic? E posibil să fi fost sacrificată și soția acestuia???
  Domnul Cătălin Borangic spune că nu sunt brățări, sunt verigi de la car. Abia aștept întâlnirea domniilor lor, cel puțin cu ocazia Festivalului cetăților dacice!

Centrul scutului.Piesele de aur sunt la București, mai sunt piese la Alba, la Cluj, la Timișoara, la Deva.

Așadar aveți ce vizita, frumusețile naturii de la margine și tezaurul dacic!


La plecare, Domnul Gicu Nedea mai deschide o ușă. Da, acesta este TEZAUR CUGIREAN!Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu