luni, 29 martie 2021

Geografia Cugiriei

 

  Monografii ale Cugirului sunt multe. Culegeri de folclor, povestiri, amintiri, la fel. Rămân cu gândul și cu sufletul alături de "Margini de vis", un volum colectiv de poezie! 

  Ei bine, iată ce înseamnă să iubești Cugirul și meseria! Un profesor de geografie, născut aici și care predă aici, acasă, a întocmit o lucrare de specialitate, subintitulată "Suport pentru cursul opțional - gimnaziu", de fapt un curs de geografie locală măiestrit împletită cu noțiuni de geografie generală și curiozități geografice! 

  Domnul profesor Claudiu Mărginean Bota, pasionat și de multe alte aspecte ale vieții (fotografie, muzică, radio), își împarte energia între catedră și obligațiile rezultate din funcția de consilier local.





  Foarte interesante detaliile! Teiul Zânei nu e un deal individualizat, e o parte a Dealului Drăgana, ca un contrafort al acestuia, care se individualizează prin faptul că are panta fără copaci. Sau avea, acum s-au plantat puieți. Ei bine, iată, cartea aceasta scoate din denumirea locală Dealul Pleșa, numit așa tocmai pentru că are cea mai puțină vegetație! Dealul Pleșa este, de fapt, Teiul Zânei!  
  O altă noutate este numele dealului dintre Râul Mic și Valea Dăii. Eu îl știam (din auzite, evident) de Gargaleu (sau Ghergheleu). În vârful lui este cătunul Fețeni. Domnul profesor îl denumește Dealul Fețeni. 
  Evident, îi acord credit.






Cum trec anii...
Definiția pe care o învățasem, cândva, era cam așa: "Solul este stratul de la suprafata pământului în care plantele își înfig rădăcinile", mai erau câteva detalii, dar aici era esența. Acum este mult mai elaborat și mai corect, cred eu... 




Aș adăuga, la monumente, podurile de pe Wasserline! Că nu e ușor de ajuns la ele, e altă poveste...



  Interesant! "Se va înființa un punct de informare turistică, un site VisitCugir"... Văd că ideea de dezvoltare a turismului este și acolo, sus, doar că se dezvoltă numai în anumite direcții, pe trasee știute din timp...  Dacă nu ați prins ideea, o scriu în clar: ideea există, inclusiv persoanele care se vor ocupa...

Proiecte, proiecte... Nu sună rău, doar că le auzim la fiecare ciclu de patru ani...
 
 
 
  Felicitări, domnule profesor Claudiu Nărginean Bota! Am lecturat cu plăcere, este un manual atractiv, interesant, estetic!  Succes în tot ceea ce faceți!




Un comentariu:

  1. Ca om al vieți și așa fugare ești adevărat talisman uman viu,de toată mândria și demnitatea,în aploarea luminii care s-a născut,din lumină,ca să nască omul,pentru vrednicia și pentru hrnicia sa,Să ai sănătate și bucuria,în lumina lyi, Hristos a înviat !

    RăspundețiȘtergere