vineri, 2 februarie 2024

Luna Culturii Cugirene

 Nu este o propunere pentru administrația locală, este doar bucuria mea de a vedea câți oameni valoroși sunt născuți în această lună! Și vorbesc doar despre cei pe care îi cunosc, probabil mai sunt dincolo de raza mea de interacțiune!
Am să-i nominalizez în ordine cronologică, după data nașterii.

1) Lista o deschide doamna Florica Pățan, o scriitoare de forță, prezentă pe un front larg al literelor, de la creație la recenzii, născută pe 3 februarie.

 

2) A doua în listă este o persoană care nu a expus multe din creațiile sale, dar țin minte o poezie postată, ceea ce mă face să cred că acolo este un tezaur nescos la lumină. Prezența aici nu se bazează doar pe o amintire, ci pe o realitate mai amplă. Doamna Viorica Drogoțel este profesor la școala Singidava și acolo este o vatră de cultură, un cerc de creație literară. Cred că asemenea lucruri ar trebui să aibă întâietate, cei care sădesc semințele culturii! E valabil pentru tot colectivul, dar doamna Viorica "beneficiază" de avantajul datei nașterii, care îmi sprijină mie demersul! Tot 3 februarie!


 3) Domnul doctor Karlheinz Ludwig. Medic pediatru. De ce ar fi domnul doctor un reprezentant al vieții culturale? Mă bazez pe cărțile domniei sale, pentru că sunt două, una publicată și una gata pentru publicare. Dincolo de amintirile consemnate în prima carte, domnul doctor deschide un capitol important al istoriei orașului, un fel de cronicar al vieții medicale de aici. Și mai consemnez un aspect, observat de domnul Radu Matei Todoran, performanța greu de egalat de a avea în sală aproape patru sute de invitați la lansarea cărții!
 
4) Călin Ghițu. Poate exagerez puțin, dar Călin este un artist al orașului. De ce nu apare pe scenă? Nu știu și nu întreb, dar are melodii populare care mi-au plăcut teribil și cântă și folk, și muzică de petrecere... Îl cunosc de la "debarcarea" mea în Cugir, o prezență constantă în piață, lângă o dacie roșie pe botul căreia își etalează marfa de vânzare, evident muzica predominând. 4 februarie.5) FLAVIU GEORGE PREDESCU
Propunerea mea de "Luna Culturii Cugirene" are doi "stâlpi", unul dintre ei fiind domnul Flaviu. Nu am să mă apuc eu să fac un documentar despre vasta activitate a domniei sale, dar cred că îl putem găsi în toate aspectele vieții literare plus în domeniul media, unde promovează și cugireni aflați pe drumul literaturii. 5 februarie.

 6) O prezență discretă în viața publică, un maestru care a dirijat un cor bisericesc timp îndelungat și cu performanțe de invidiat, aspect care nu este aproape deloc luat în seamă în ziua aplauzelor pentru cultura națională... Aspectul religios, spun, deși Biserica este o păstrătoare de tezaur național și făuritoare de valori. Dau un singur exemplu, Bartolomeu Anania. Domnul Deak Caroly există, este prezent la activități culturale, dar este un anonim, din păcate, așa cum sunt mulți... 7 februarie.

 7) Nu cred că pot spune multe, dar sunt suficiente aplauzele! O reprezentantă de frunte a folclorului nostru, Maximiliana Valentina Poienar!7 februarie.


8) Doamna Luminița Cebotari
Am un respect deosebit pentru doamna Luminița pentru că îi văd activitatea. Este profesor, este doctor în filologie, este soție de preot, este membră a unui grup folk, este realizatoare de emisiune radio în care promovează persoanele care merită atenție, este autoarea mai multor articole în diverse reviste, este mereu prezentă în mijlocul enoriașilor, este prezentă la activități de binefacere... Pentru mine este un model de om al cetății! 8 februarie.

 9) Preot Pintea Dumitrean. De ce apare în listă? Am două argumente. La fiecare slujbă rostește o cuvântare în care îmbină citate din scripturi cu scrieri ale domniei sale. Și biserica în care slujește este deschisă creatorilor de frumos, așa cum face și părintele Adrian Cebotari. Respect! 10 februarie.

10) DORIN N. URITESCU
Al doilea "stâlp" al ideii mele, poate chiar pilonul central. Literat și filozof, cu volume în domeniul prozei, poeziei, teoriei literare, lexicologiei, frazeologiei, etc, etc. Un colos cu rădăcini vinerene! 18 februarie.
https://ro.wikipedia.org/wiki/Dorin_N._Uritescu

11) Florica Domnica Ciucur
Un artizan care menține în atenție arta populară, cu precădere creația vestimentară inspirată din tradiția locală și regională. 18 februarie.


12) Andrada Hofmeister, 19 februarie
Știu că a fost eleva regretatei Corina Băcăințan și legătura automată din mintea mea este, de fapt, un fel de aură. Asta înseamnă talent și măiestrie!

13) Vasile Hârjoc, 25 februarie
Există o cultură a sportului? Dacă nu există, o inventez eu! Omul acesta a purtat steagul României și a promovat Cugirul pe toate continentele! Un fenomen!


14) Vasile Palfi, 26 februarie. Menestrelul. Îl știu de la Millenium C, un perfecționist, un folkist jos pălăria, un ambasador al interpreților cugireni!

15) Radu Popa. Sau viitorul începe azi! Fanfara Transilvania. 28 februarie.


Mi-ar plăcea să primesc informații despre alte persoane care merită adăugate aici!
La mulți ani, vouă, truditori ai culturii cugirene!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu