marți, 19 noiembrie 2013

Fără lună!

   Deși mi-am însemnat "temele" reprezentative fiecărui cânt, acesta, al V-lea, l-am recitit în întregime! L-am recitit pentru că, spre surpriza mea, luna nu este măcar pomenită în acest cânt, nicicum pictată, elogiată! Busuiocul este oarecum dres chiar în ultimul vers, care coboară ca o înserare...
  Așadar Levantul...

  Pare mai puțin eroic, pare, pentru că acum se pregătește atacul asupra Bucuresciului! Oricum în secvența următoare văd două mari teme: bogăția materială și bogăția non-materială, dar nu neapărat spirituală, e vorba de a patra dimensiune, Timpul... Îmi răsună în urechi ultimul vers din "Poștalionul"...

  Eei, dar aici, revoluția industrială prezentată pe ambele fețe: și minunățiile tehnice, și atmosfera din romanele lui Zola... E istorie sau actualitate?
Ultimul vers:
"Preste mare să ivise stele svelte și serine."

6 comentarii:

  1. Bine te-am regasit!
    Interesant poemul! Imi place ca rima bine aspectata! :)
    Sa ai o seara placuta!

    RăspundețiȘtergere
  2. e tare comic levantul asta, de sa-l inghiti numa' cu "lamui", nu alta...:))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :))
      Măi, asta e, mă dau de gol dar nu-i bai, nu am nimic de ascuns sau de "coafat"!!! :)))
      Îmi plac de mor filmele astea digitale de desene animate, trăiască Madagascar sau/și Sunt un mic ticălos, :) , iar Levantul ăsta este o minunăție pentru mine, se proiectează direct digital pe ecranul minții, aventură și comedie într-un decor de poveste!
      Îmi pare rău dacă unora le provoacă... spasme gastrice dar nu țin să mă bată pe umăr Cărtărescu, mie îmi place și basta!

      Ștergere
  3. Da mie nu-mi vine să râd! Ci mai degrabă să imit lupul la strigătură, fiindcă dincolo de umor e adevărul care doare!

    RăspundețiȘtergere