marți, 12 noiembrie 2013

Urmașii Romei

  Îmi place la nebunie să privesc tăblițele de la Tărtăria. Evident este o metaforă, așa cum sunt și aceste tăblițe, care au născut pasiuni globale. Adică să încercăm să facem dintr-un ciob de ceramică dovada unui imperiu!
  Revin la subiectul de azi. Cândva, am văzut pe un gard un anunț pus de "Composesoratul grăniceresc Cugir" și nu prea am știut ce să fac, să râd sau să plâng...
  Cugir - oraș de graniță??? Da, mi s-a răspuns... ieri! 
  Că a fost cândva la marginea imperiului - asta e ușor de înțeles. Că aici a fost înființat un pichet grăniceresc - este istorie pură! Că grănicerii sași, secui, cehi, italieni, francezi, nemți (sau ce alte naționalități erau) au fost vrăjiți de ochii codați ai localnicelor, asta e, natura și-a cerut drepturile!
  Întrebare: ce naționalitate aveau localnicele, dacă pe acest teritoriu dac au fost încartiruite legiunile "romane", adică mercenari britani, goți, vandali, cartaginezi, sarmați, puni, frigieni? Care legionari, la rândul lor, au cedat ispitei?
  Așadar locuiesc într-un oraș de graniță! Aflat în centrul țării, fără port sau aeroport, care să justifice prezența grănicerilor!
  Eu am mai întrebat: dar dacă această denumire este păstrată "legal" pentru o justificare a unor acțiuni viitoare?
  Ultima întrebare (evident tot extraordinar de "înțeleaptă", ca și celelalte!) este: cât de ardeleni sunt cugirenii, după a treia năvălire a... legionarilor, acum (un "acum" istoric, adică "atunci", pe vremea glorioasă a fabricii de armamament) motivați de această fostă glorioasă fabrică de armament, năvălire care a amestecat "cujereni" din Buzău, din Iași, din Constanța, din Arad, Dolj, Brăila?
  Acest text este DOAR o introducere pentru subiectul principal: calendarul scos de acest composesorat! O minunăție!













7 comentarii:

  1. a. "Composesorat" e prea lung...Citind postarea, trag concluzia că e mai bine să îl scurtăm şi să-i zicem..."compot" ! :))) Eventual...asortat !!!
    b. Editorii calendarului nu cred în (Moş) Crăciun.E posibil ca ei să fie...musulmani.Altfel, ar fi marcat cu cifre roşii zilele de 25 şi de 26 decembrie...
    c. Tocmai ce auzeam recent că noi exportăm arme în Siria.Şi încă dintr-acelea fabricate chiar la...Cugir ! Înseamnă că fabrica încă mai merge !
    Numai bine, Vasile !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) păi compot e cam totul în țara asta, numai că unii țin morțiș să fie mai cu moț! compot moțat! :)
      e posibil să fie musulmani, imperiul austro-ungar a fost ȘI pașalâc turcesc!!!
      aaaa, corect, fabrica MAI merge! dacă inițial fabrica avea j'dă hectare numai la suprafață, acum a rămas o clădire cu niște maidanezi prin curte! evident că exportăm! Albania a comandat arme pentru întreaga ei armată, adică vreo 15 bucăți!
      se întâmplă exact ca în text, umflăm totul! :)
      Doamne-ajută, Marco!

      Ștergere
  2. Greu cu istoria si popoarele migratoare.Am citit asa de atenta,ca mi-am facut de lucru cu o oala care s-a revarsat pe foc.Acum ma distrez dupa razboi.Stiu ca multe normale sunt anormale si invers.La varsta mea,nu prea ma mai mir,dar calendarul e de admirat. O seara buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) am înțeles, plătesc oalele sparte!
      corect, asta am vrut să arăt și eu, textul e "levantin", adică întortocheat și fără sens, calendarul însă e reușit! abia ieri l-am văzut și eu prima dată! pe cel de la anul o să îl vânez din start!
      Seară bună și dvs!

      Ștergere
  3. vezi ce popor bun la inima suntem? o fi zis unu': io's granicer de la cugir, vreau granita la cugir, si gataaa, s-a gasit cine sa-i rezolve problema.
    si la "compostatul" asta, tot numai baieti buni. ti-au dat si calendar! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) nu mi-au dat, că abia ieri îl văzui!
      mă întreb dacă eu am trecut granița în Cugir legal! :))

      Ștergere
  4. Vechile denumiri ce amintesc de un Imperiu maret de odinioara. Care a lasat o amprenta puternica nu doar in infatisarea locurilor ce au tinut de acet Imperiu candva, dar si in mentalitatea oamenilor locului. Iar diferenta fata de celelalte regiuni, chiar se vede!
    Numai bine! :-)

    RăspundețiȘtergere