sâmbătă, 11 ianuarie 2014

Gong final

  Despre Gongu Viorel s-a vorbit aseară. Da, dar eu nu am spus tot. 
Volumul "Ultimul trandafir" m-a fermecat! Grandoare a versului și a imaginilor, acord perfect între rimt și melodie, un întreg demn de tabloul unui maestru olandez! Noblețe!
  Ce-i drept, am ridicat sprânceana, întrebându-mă de ce a înghesuit între aceleași coperți mai multe plachete. Deja publică opera omnia? A ajuns la opere complete într-o singură apariție?
  Vâzând eu în apele marelui fluviu cu numele de internet lucirile coperților noilor sale volume, m-am dat peste cap și am intrat în posesia lor, convins că mă voi îmbăta, la cumpăna anilor, bând o șampanie aleasă din strugurii poeziilor cultivate în carte. 
  Ei bine, eticheta frumoasă, promițătoare, vinul... acru! Hai să nu zic acru, hai să zic sub așteptări!
Prefața este o dezamăgire! Cândva, în mileniul trecut, d-l Gongu a fost lăudat de o persoană cu ștaif din lumea literelor. Ok, perfect, dar aia a fost atunci, între timp poeziile s-au mai mișcat în stânga, în dreapta, au mai găsit ceva haine aduse de peste mări și țări, au mai ascultat și ele, poeziile, alți poeți, au văzut semănate și culese forme de exprimare obținute  din surprinzătoare alăturări de materii, gânduri, vise, culori și sunete...
Adică, spun eu, prefața este o aglutinare de articole din diverse publicații, pe hârtie sau virtuale, care mai de care mai de notorietate, gen Trăznetul poetic, Grădina cu genii, Orgasme și spasme, publicații care au promovat mari poeți români, arhicunoscuți, dau câteva nume, Probodilă Cucuruz, Câșlinescovici Văndărău, Borundă Tărtia și alții!
  Să intrăm în text!
  După părerea mea, poezia care dă titlul volumului, Noaptea lutierilor, nu se ridică la splendoarea niciunei glosse din volumul anterior, e un tablou al nopții, un tablou în care amestecul culoare-fior este dezechilibrat! Lipsa culorilor (momentul și locul impun gri-ul!) nu este deloc, dar deloc susținută de fior, acesta rămânând la poalele dealului! Nu am nici cea mai mică idee de normele unei analize pertinente, dar vioara acestui poem e dezacordată pentru urechea mea! Într-o singură poezie este folosit de două ori același cuvănt pentru a obține rima? S-a înjumătățit talentul? Ce se întîmplă? Mirarea mea s-a stins până la finalul cărții, bagajul lexical este limitat, hiacintul, fluturii, vioara fiind arhi... citate! Plus tema! Tema? Da, tema! Și prefața și majoritatea poeziilor ne precizează persoana: fost militar, divorțat, detașat la mină, copil crescut singur! Aceasta este tema majoră, culmea, și în volumul de proză scurtă! Impresia generală este asta: d-l Gongu este convins că experiența personală este unică și irepetabilă! Corect! Este valabil și pentru mine, și pentru tine, cititorule, și pentru ei... Cu această carte domnul Gongu prefigurează povestirea Anonimul, adică intră în anonimat! Orice persoană întâlnită va spune "viața mea este un roman"! Iarăși spun - CORECT! Dar nu orice roman este studiat la academie! Un autor anonim, așa, ca d-l Gongu, va fi analizat de un "critic" anonim, așa, ca mine! 
  Eu am pretenția că sunt un anonim! Dânsul, prin prefața publicată, se auto-proclamă Poet! 
Nu am să vă citez poezii! Claudia scotea în evidență poezia de dragoste din acest volum! Brrrr! Mă ia cu frig! Citez:
"Lasă-mi măna rece chiar pe creier"... 
Brrrr, chiar fior! De groază! Halucinant!
Sau:
"Și între dinți strivesc crenguțe-n gură"!!!
Ai bre, chiar în gură? Și eu care credeam că dinții sunt prin alte părți...
Gata!
În loc de concluzie:
Logistică
Maestrul Gongu a recidivat
Și-a chinuit un top de coli A4.
În loc de-un loc în top, a dat de dracu:
Prețul hârtiei i-a fost imputat!

Schimb valutar
Citesc din "Cămașa de noapte"
Și parcă mă-ncearc-o nevroză!
Poeziile tale, pe toate,
Le schimb pe o filă de proză!

11 comentarii:

  1. Nu reuşim, întotdeauna, capodopere.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dreptate ai, Turedene!
      precizez aici, cu valabilitate și pentru celelalte comentarii!
      Sunt dur pentru că îmi place foarte mult poezia acestui domn! Sunt rău (din naștere, asta știu) pentru că a lăsat să treacă și versuri accidentate, ori din neatenție, ori crezând că unui mare poet i se iartă, ori că nu a avut suficient material și a trebuit să umple numărul de pagini, din considerente comerciale!
      Oricui i-aș fi ignorat gesturile, dânsului nu!

      Ștergere
  2. Răspunsuri
    1. Nuuuu! așa sunt mereu! asta voiam să dezbat în emisiune dar neputând intra în dialog cu Claudia nu mi s-a părut corect să atac pe cineva fără apărare!
      aici e curtea mea, fac ce vreau! :)

      Ștergere
  3. Acid, dar constructiv.Sincer cu iertare eu nu am auzit de acest domn! Cu totii mai dam gres cateodata!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. corectă pbservația!
      cel puțin așa am intenționat!
      dacă aș fi scris o singură poezie în viața mea, probabil aș fi tăcut! dar mi-a plăcut atât de mult poeziile domniei sale încât m-am simțit ironizat în noul volum, adică un fel de "bă fraierilor, io scriu poezie anatomic, e ca merabolismul, toate secrețiile mele îs capodopere" și... m-am enervat!
      dar mi-a trecut! :)

      Ștergere
  4. Probabil că iar îmi vei trânti iar un acid "phii! ce m-ai ajutat!" dar cum nu l-am citit şi nici nu am avut ocazia să aflu până acum de acest domn, îmi declin competenţa de a face vreo referire personală la adresa poeziilor sale, dar voi remarca cu admiraţie sinceritatea constructivă pe care ai abordat-o în postare. Sunt de acord că acel "vers" care se referă la mâna rece pusă pe creier crează o imagine de "brrrrr" cel puţin macabră, dar nu mă pot pronunţa în privinţa volumului întreg, DAR am mare încredere în spiritul tău de analiză ( mai ales că în timp am constat că avem aceleaşi gusturi şi chiar principii) şi cu riscul de a obţine încă o felicitare gen "phiii! ...ce m-ai ajutat", subscriu postării de faţă şi te aştept cu o părere rimată la mine unde vei găsi un pisoi şi-un iepuraş, nu de alta, dar vreau să mut tabăra pe teren... "acasă"

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :))))
      phii, ce m-ai ajutat!!!
      auzi, dar tu nu vrei să participi la o emisiune?
      gata, stai să-mi schimb echipamentul și vin... în deplasare!

      Ștergere
    2. La la la la la la (orchestra)
      Te-aştept pe-acelaşi druuuuuum de altă daaaaaat
      Ca tu să înţeleeeeeegi că te-am iertaaaaat .....
      Şi caut rima interviului cerut
      Să te fac mat de la-nceput !

      Ștergere
    3. La la la la la la (orchestra)
      Te-aştept pe-acelaşi druuuuuum de altă daaaaaat
      Ca tu să înţeleeeeeegi că te-am iertaaaaat .....
      Şi caut rima interviului cerut
      Să te fac mat de la-nceput !

      Ștergere
    4. eu, sub pat versuri făceam
      tu tra la la la la geam!
      sper că sunt încă în vis
      ori ai comentat un... bis???

      bon! dacă ești de acord, îmi trimit secretarul să semnezi contractul! :)

      Ștergere