duminică, 4 martie 2012

Cuvantul frumos


  Nu e o pagina a dezbaterii. Oricine are dreptul sa scrie, oricine are dreptul sa publice, oricine are dreptul sa critice. Sunt un conservator, asadar am sa scriu despre ce imi place. Am mai spus, cateodata, mici observatii referitoare la forma, in functie de "parerea mea".

  Un debut (pentru mine), un modelator in cuvinte si in sunete, Adrian Jacota.

  Foarte putin dispus formalismului de limbaj inclusiv in mailurile personale, isi respecta blazonul si in volulmul "Furia iluziei".

  Exista un "trend" global in privinta cuvintelor inventate, in privinta "gaselnitelor" demonstrative ale inteligentei socante, cel putin pentru mine.
  Imi place "tema", eu vad o matrice a noastra, a celor ce preferam monitorul soarelui de afara... Cuvantul subliniat e o greseala de tipografie sau un cuvant nou? Nu e singurul. Un titlu chiar mi-a creat probleme de pronuntie:
"Edison incuvintanitul"...

  In general volumul este o alternanta a supunerii sentimentelor rebele, obligandu-le sa se astearna pe pagina, si lungi perioade de probleme cu evacuarea gunoiului, miasmele adunate in strofe obligandu-ma sa intorc privirea...

  Dar ce e frumos, e frumos:


15 comentarii:

  1. liliana ghita boian12 iunie 2012 la 10:13

    si eu sunt o conservatoare...si eu sunt o poeta...si eu folosesc neologisme,fie ca asa imi vin, fie ca le caut cu prisosinta... si ce! Nichita Stanescu spunea ca nu trebuie sa ne intrebam daca suntem sau nu poeti mari sau mai putin mari, ci ca trebuie sa scriem pentru ca asa simtim si ca acesta este pentru noi un modus vivendi, fara de care nu putem exista! este un altor ego al descatusarii frumusetii din noi pe care o exprimam in acest mod...altii isi dezvalui uraciunea.. si/atunci , ce poate fi mai bine, mai curat si mai apropiat sufletului?

    RăspundețiȘtergere
  2. Bună ziua!
    Mulţumesc pentru vizită!

    Citez: "şi ce!"

    Comentariu: absolut corect! Dacă părerea mea a născut controverse, e bine, înseamnă ca e pe un teren fertil; în plus vă spun că sunt un fir de nisip, de ce v-aţi oprit la părerea mea?

    Observatie: "si eu sunt o poeta..."
    Nu cred că e bine să ne dăm etichete, şi eu cred că sunt om...

    RăspundețiȘtergere
  3. liliana ghita boian13 iunie 2012 la 15:57

    Vreau sa cred, imi doresc din tot sufletul ca vorbind cu tine, vorbesc de fapt cu mine insami, cu acea jumatate spirituala pe care o invocam adeseori doar( din pacate) ca fiind jumatatea noastra domestica s-atat!
    Nu-mi pun etichete ci doar constat evidenta, nu ca o scuza, dar chiar si asa... uneori cred ca a trai in imaginativ( uite, ca am comis din nou neologismul) este un pacat sau chiar o eroare!
    Vrei sa fiu contrariul? Ei bine eu nu sunt un fir de nisip,ci unda sarata a marii in amurg care-l inalta purtandu-l in universul necuprins! Si-atunci ce perspective are firul de nisip in evolutia sa atotcuprinzatoare? Ce poate deveni el invaluit in si de valul frenetic? O perla , poate? S
    au doar neant!...

    RăspundețiȘtergere
  4. frumos dialog, chiar daca eu nu sunt partea placuta!!
    Doamna Liliana, nu am condamnat neologismele!
    Am incercat sa va caut pe net si am gasit doar o poezie scurta, scrisa acum cativa ani!
    dati-mi un link si discutam "la tema", atat cat se poate discuta intre un suflet frumos, ca al Dvs, si un muritor!

    RăspundețiȘtergere
  5. duta claudia elena14 iunie 2012 la 11:43

    Vreau sa lamuresc de la bun inceput : nu sunt nici poeta si nici alt fel de sculptor de cuvinte. Sunt doar simpla cititoare. Dar ce fericire pe mine, fiind in momentul de fata cuprinsa intre doua volume fantastice :,,Furia iluziei"( daruita de domnul Jacota) si ,,Vitraliile iubirii"( daruita de doamna Liliana).Nu am trait chinurile creatiei, nu am ars la focul sacru al artistilor, dar profit din plin de rezultatu lor.Traiesc momente unice citind alternativ din aceste doua...nasteri de cuvinte.

    RăspundețiȘtergere
  6. liliana ghita boian14 iunie 2012 la 14:45

    Pentru ca nu agreez anonimatele, multimea vida si simetria, prefer sa ignor o disputa in desert!... Revenind la cele poetice, promit ca o sa incerc sa postez cateva poezii din volumul amintit de exigenta mea prietena, iubitoare de frumos si nu vanatoare de pleonasme...sau mai stiu eu ce alte pantere...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. dumneavoastra nu agreeati anonimatele, eu le dispretuiesc!
      cu atat mai mult cu cat banuiesc cine e...

      Doamna Liliana, nu e o disputa!
      Daca spuneti ca e o disputa in van, inseamna ca ati dedus ca nu aveti cu cine purta o disputa! Si este corect, nu sunt decat un cititor, precum Doamna Duta!

      Cu ce am gresit daca am spus ca nu agreez aglutinarile de cuvinte cautate doar pentru placerea socului gen electrocutare?

      Va rog sa imi trimiteti si mie volumul Dumneavoastra, contra-cost!

      Ne putem intalni pe id-ul de mess al radioului, miercurea, intre orele 20-23!

      Cu respect,
      Vasile D

      Ștergere
  7. liliana ghita boian14 iunie 2012 la 16:18

    Domnul meu!
    Ignor disputele cu cei care nu-si asuma responsabilitatea participativa,asadar am raspuns celui care nu si-a declinat numele...
    Nu domniei tale m-am adresat...Si, din fericire(sau poate din pacate) ador disputele, bineinteles cele care au subiect, fara a transforma insa contradictia intr-un macerat verbal!
    Care radio?
    Unde as putea sa va trimit volumul?... Cu titlul gratuit... eu nu-mi vand creatia, o ofer!Este un talent cu care probabil am fost inzestrata si nu fac din asta mercantilism etalat pe internet!

    RăspundețiȘtergere
  8. Perfect!
    Daca sunteti o persoana publica, dati-mi un mail, al Dvs., de la cenaclul la care colaborati sau cum credeti ca e mai bine!

    Oricum mi-ar placea sa dialogam on-line, la radio!
    O sa afisez detalii pe blog!

    RăspundețiȘtergere
  9. ,,anonimatele,, sint persoane care isi ascund identitatea sau cele care stirnesc paralelisme critice acceptate de comun acord? ,,multimea vida si simetria,, ?! ,,macerat verbal,, culmea, chiar are sens. dincolo de agramatisme logici si diplomatii asa zis lingvistice gasesc pe alocuri tresariri ale respectului culturii asumate.

    RăspundețiȘtergere
  10. vasile, considera inchis subiectul adrian jacota. daca mai vad ca te folosesti de numele meu o sa recurg la orice si oricine care te poate opri. nu vreau daune ci distanta ! nu cred ca meriti/meritati volumul meu cu poezii. si, oricum am folosit varianta asta pt a nu fi direct rautacios. asa ca nu va mai atingeti de numele meu ! vedeti-va de ,,responsabilitatile participative,, gata !

    RăspundețiȘtergere
  11. lilianaghitaboian15 iunie 2012 la 11:14

    Bine!.. Adresa mea de mail este: gliliana920gmail.com Pot comunica doar in timpul saptamanii, de luni pana vineri. Astept vesti frumoase ca un soare bland de septembrie!

    RăspundețiȘtergere
  12. lilianaghitaboian15 iunie 2012 la 11:26

    Bine! Adresa de mail este urmatoarea: gliliana920@gmail.com,putand fi contactata de luni pana vineri. Astept cuvintele tale turnate in cupa verii ca o ploaie blanda de primavara!

    RăspundețiȘtergere