luni, 16 iulie 2012

Poezii noi

Blogul lui Mihai Ciupercescu:

Anotimpul tău trecut


 Filozofare



13 comentarii:

  1. Stiu ca esti incredibil de bine intentionat si probabil vrei sa promovezi tinerele sperante, dar aici... m-ai pierdut.
    Nu vreau sa fiu rea, dar pe mine ma depaseste genul asta de poezie. Rima schioapata, continutul e adus din condei doar ca sa sune bine (si nici macar asta nu reuseste cum trebuie) si nu spune nimic. Sunt vorbe care doar par sa sune relativ bine impreuna, insa fara sa aibe sens, fara sa transmita emotie, fara... multe
    Cel putin citatul asta de pe blogul lui m-a bagat rau in ceata
    "Că ce se faci în lumea cuvintelor rarisime, dacă nu ai gânduri pe măsură, mai mult decât să aluneci de rușine cu propriul analfabetism înapoi, acolo de unde ai venit, în pământescul trivial al rostirii."
    Si asa imi venea sa-i spun ceva chiar trivial direct acolo, pe blogul lui...
    Ma opresc aici, pentru ca te respect prea mult ca sa iti transform blogul in camp de batalie. Promit insa ca pe viitor sa nu mai comentez deloc daca e ceva care nu imi place.

    Ups, ai vazut si latura mea de carcotasa :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai ce scrii tu aici e postare, nu comentariu...

      Stai sa discutam ideile principale:
      -cred ca toti suntem bine intentionati; esti "carcotasa" pentru ca spui "ce ti se pare tie ca e frumos", adica tot o intentie buna!;
      -nu promovez tinere talente pentru ca nu stiu cine e sau nu e talentat, stiu... ce imi place, asa cum faci si tu! "Tanar talent" ca "vechime in lumea mea", asa sunt de acord, dar domnul Ciupercescu este deja un talent patinat... nu e rautate! dansul nu tine cont de reguli, de norme, vrea sa impuna o literatura noua, un limbaj nou, adica asa fac toti! Ai vazut si comentariul meu la dansul, astept verdictul... vremii!;
      -prima poezie "furata" (imi e sila de decizia lor de a bloca "preluatul" textelor sau imaginilor! "a lor" pentru ca sunt trei, oameni deosebit de valorosi dar care se cred Trinitatea, prea buni pentru noi, pleava...), prima poezie, ziceam, e frumoasa "in intreg", adica esenta e in titlu, cuvintele "de dupa" fiind ca niste frunze de toamna, fosnind in diminetile reci... A doua este un tablou sumbru si pregnant, un ghem de culori in rosul asfintitului, este o poezie frumoasa, as fi vrut sa o prezint "pe cadre" dar blocarea ei m-a indispus... Uite o fac aici, in dialog cu tine! Per total poeziile dumnealui sunt schioape, silabe pierdute sau nebagate in seama, i-am mai spus si s-a aricit, nu tine cont de exterioare, a fost raspunsul...;
      -citatul incepe cu o splendida... cacofonie, este ca si cum am asista la un discurs al lui Ghoete, neamtul, nobil in toti porii, stand la o tribuna sculptata de Benvenuto Cellini, cu lauri pe fruntea marmoreeana si scarpinandu-se de... limbrici!
      Ana, dau o bere! Voiam sa scriu astea si nu aveam motivatie!
      Apropo: de cand traiesc pe blog, cea mai frumoasa poezie intalnita este "Nesomn marin", a lui! Cauta cu google si citeste, te rog!

      Ștergere
    2. Am citit... Suna ceva mai bine dar...
      Nu sunt critic literar, slava domnului. Aleg ce citesc doar daca imi spune ceva. Aici, cu tot regretul, tot nu imi spune nimic. Suna destul de bine, oarecum vorbele ametesc, dau senzatia ca e mai mult in spatele lor, dar eu nu simt nimic. (Iti dai seama cum s-ar arici la mine poetul daca i-as spune asta?).
      Poate sunt setata pe clasici, poate ca eu inteleg perfectiunea prin slefuire, continua, adanca si plina de sens, poate ca nu intotdeauna aplaud ceea ce altora li se pare super. Poate ca pe mine m-au marcat in tinerete, cand scriam si eu, ciornele lui Eminescu, Cosbuc etc, pline de taieturi si adnotari si corectari pana cand totul lua o forma, devenea un intreg si fermeca. Poate de aceea pentru mine forma conteaza la fel de mult ca si continutul. Am citit insa si poezii fara rima, care insa aveau continut si care m-au fermecat.
      Am ideile mele destul de fixe referitoare la ce ma inconjoara si crede-ma cand iti spun ca am citit multa poezie, clasica si contemporana, am auzit si citita, am scris si eu, am publicat... In fine, astea sunt trecute.
      Nu incerc sa conving, departe de mine gandul asta, doar mi-am spus parerea. Eu tot nu pot sa-l consider poet, desi in suficienta lui se considera deasupra plebei din care cu mandrie fac si eu parte.
      Iti respect insa parerea, pot sa accept ca exsita pe lume inca un "poet" si ca unora le place (doar nu putem avea toti aceeasi parere pentru ca am deveni plictisitori) si pot sa imi vad si mai departe de ale mele, fara nici un fior in plus indus de o rima schioapa.

      P.S. Multam tare fain de vizita ta pe blog.

      Ștergere
    3. De acord cu tot ce spui! Evident se aplica "de gustibus", bineinteles ca exista poezie "fara rima" (Blaga,spre exemplu) care iti taie respiratia, eu sunt iubitor de forma clasica, de rima, ritm, muzicalitate...

      Uite cum am facut eu "ars poetica" fara sa vreau!
      Te paste pericolul de o emisiune la "gramofon"!!!

      Ștergere
    4. Blaga e muzical chiar si tradus in germana :)
      Serios acum, in liceu parca am avut de studiat la lb germana poezia "Autoportret". Vezi doar cum in cateva cuvinte exprima atat de multe!
      Bineinteles ca fiecare are gusturile lui si nu are sens sa le discutam. Iti multumesc oricum ca mi-ai gazduit comentariile si parerile contrare curentului.
      Lumineaza-ma, rogu-te, in privinta "pericolului"

      Ștergere
    5. :)
      Toate la timpul lor! Dupa cum vezi, imi plac dezbaterile, si nu pentru ca as fi eu detinatorul standardelor de valoare si frumos ci pentru ca asa ne imbogatim, reciproc, tezaurele interioare.
      Radioul on-line "RoMatthy" unde se putea asculta emisiunea "Gramofon" este, deocamdata, in revizie tehnica; daca se va relua aceasta emisiune, "pericolul pluteste in aer"...

      Ștergere
    6. Aha, priceput. Gandul tau ma onoreaza si in acelasi timp ma lasa fara replica.
      O seara minunata sa ai, ma retrag la treburi domestice.

      Ștergere
    7. Tot vroiam sa spun si am tot uitat. Stii la ce ma duce gandul cand il citesc pe domnul Ciupercescu (cu cele mai bune intentii dar cu acelasi rezultat)? Eminescu - "Criticilor mei". Cred ca stii de ce, fara sa explic.

      Ștergere
    8. :))
      Esti drastica!
      O sa repostez "Sonetul" d-lui Ciupercescu, sa vezi ce frumos scrie!
      Eu ii reprosez incapatanarea cu care refuza sa slefuiasca! Evident nu il consider un poet consacrat, am trecut peste multe poezii ale dansului zambind, dar cand "e pe val", imi place!
      Si repet, nu sunt Manolescu sau Alex Stefanescu, parerile mele sunt... parerile mele!
      Adanc spus, nu? :))

      Ștergere
  2. Foarte frumoase amândouă!
    Şi emoţia musteşte în ele.
    Probabil recitate ar suna senzaţional.

    Mulţumim că ne abaţi de la gândurile comune cu care ne-am adunat fiecare pe la casa lui! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Servus!
      Da, asa este, poeziile sunt frumoase, eu am "boala" sonoritatii, a ritmului si a rimei, dar "tablourile" sunt frumoase, de aceea sunt si aduse in pagina!
      Multumesc!

      Ștergere
  3. Foarte frumoase ambele poezii.
    Iti multumesc mult, Vsile Dumitru, pentru ca ni le faci cunoscute.
    O noapte linistita iti doresc! :)

    RăspundețiȘtergere